Etkinlik Amacı ve Kapsamı
21. yüzyıl dijital çağ, bilişim çağı, teknoloji çağı gibi adlarla anılmaktadır. Bu çağda bilim ve teknolojide yaşanan yenilik ve gelişmeler bireylerin sahip olması beklenen becerilerin de değişmesine neden olmuştur. Eğitim sistemimizin temel amaçlarından biri, yetkinliklerde bütünleşmiş bilgi, beceri ve davranışlara sahip karakterde bireyler yetiştirmektir (Millî Eğitim Bakanlığı [MEB], 2018, s. 4). 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nda “İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak…” ifadesi ile beceri öğretiminin Türk Millî Eğitiminin genel amaçları arasında yer aldığı görülmektedir. Bireylere kazandırılan bilgi ve değerlerin davranışa dönüşebilmesi için beceri öğretimine ihtiyaç vardır (Öztürk ve Dilek, 2004, s. 57). Beceri kavramı, yapılandırmacı yaklaşımın öğretim programlarına yansımasıyla beraber Türk eğitim sisteminde daha fazla yer bulmaya başlamıştır. Türk eğitim sisteminde beceri öğretimine verilen önemi, öğretim programlarında 2017’de yapılan son düzenlemelerde ve 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinde de görmek mümkündür. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin temelini; MEB, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile gerçekleştirdiği ikili bir protokol çerçevesinde hazırlanan K12 Beceriler Çerçevesi Türkiye Bütüncül Modeli oluşturmaktadır. Bu kapsamda 2023 yılında hazırlanmaya başlanan ve 2024 yılında TTKB tarafından onaylanarak uygulamaya konulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde kavramsal beceriler, alan becerileri, sosyal duygusal beceriler, okuryazarlık becerileri gibi beceri türlerinin bütünleşik olarak verildiği görülmektedir.
Beceri temelli bir yaklaşımla hazırlanmış ve 2024-2025 eğitim-öğretim yılı itibariyle uygulanmaya başlanan öğretim programlarının uygulayıcıları olan öğretmen ve öğretmen adaylarının 2024 programlarının benimsediği beceri temelli yaklaşım hakkında bilgiye ve olumlu tutuma sahip olması programın uygulama sürecinin verimliliği açısından önemlidir. Programda yer alan beceri türleri, bu becerilerin sosyal bilgiler dersi içinde yer alma şekli, öğrenme çıktılarında içerikle bütünleştirilmiş şekilde yer alan becerilerin öğrencilere nasıl kazandırılacağı hakkında öğretmen adaylarının hizmet öncesinde bilgi ve deneyimlerini artırmak gerekmektedir.
Bu etkinliğin amacı, sosyal bilgiler eğitimi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinde yer alan sosyal bilimler alan becerilerinin ortaokul öğrencilerine etkili bir şekilde kazandırılmasına katkı sağlayabilecek teknoloji destekli materyaller ve etkinlikler hazırlayabilmeleri için gerekli olan bilgi ve becerileri kazandırmak üzere sosyal bilgiler eğitimi alanında uzman akademisyenler tarafından teorik ve uygulamalı eğitim vermektir.
Eğitim faaliyeti sonunda katılımcıların;
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve bu model doğrultusunda hazırlanmış olan Sosyal Bilgiler Öğretim Programı hakkında yetkinliğe sahip olmaları,
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve bu model doğrultusunda hazırlanmış olan Sosyal Bilgiler Öğretim Programında yer alan sosyal bilimler alan becerileri, özellikleri, beceri öğretim yöntem, teknik ve materyalleri hakkında bilgi ve beceriye sahip olmaları,
Sosyal bilimler alan becerilerini sosyal bilgiler dersinde kazandırabilmeye yönelik özgün etkinlik ve materyal tasarlayabilmeleri beklenmektedir.